Eksempler på træ til brænde

Lad os tage et lille kik på nogle af de mange typer af træ som vi her i Danmark benytter til brænde i vores pejse eller brændeovne. Det meste træ som vi bruger til brændsel herhjemme, kommer i 2 varianter, nemlig lufttørret, som er træ der normalt har lagt sommeren over, og fået lov at tørre ud i solen. Den anden form er ovntørret hvor træet har lagt i opvarmede haller og tørret op over nogle uger. Ovntørret træ har ofte en lavere fugt procent, og brænder derfor bedre, men koster som regel også lidt mere. Vi starter ud med den mest populære nemlig bøgebrænde.

Bøgebrænde

Bøg er hvad vi betragter som en hård træ type, hvilket gør at den brænder længe og afgiver godt med varme for hvert stykke træ man smider i brændeovnen. Det en af de mest populære typer af brænde her i Danmark og bestemt ikke uden grund. Med en brændeværdi på omkring 4.100 kcal/kg er bøgen den træsort der kommer tættest på at brænde lige så godt som træbriketter.

Bøge brænde - firewood med høj brændeværdi


Ask

Er er også en rigtig populære type af træ til brændsel, den har ikke helt samme brændeværdi som f.eks. bøg, men prisen er dog også meget laverer. Faktisk er Ask en af de trætyper herhjemme, som er mest økonomisk at fyre med, hvis man sammenligner kvalitet og pris, hvilket gør askebrænde til en af de mest solgte typer af brænde.

Ask briketter til opvarmning og firewood


Eg

Eg er også en af de tunge træsorter, med en høj brændeværdi. Dog er der mange forhandlere som ikke sælger egebrænde, af den grund at egens saft er meget syrelig, hvilket gør at når man brænder træet af, kan det over en længere periode, give ætsnings skader på det metal som er i nærheden, herunder brændeovn, skorsten osv.

egebrænde - ege træ til brænde


Birk

Birkebrænde har ikke samme brændeværdi som f.eks. Eg eller Bøg, hvilket betyder at du ikke får samme mængde varme ud at et stykke birk som med de andre. Sammenlignet med bøgebrænde, vil du få omkring 85% så meget energi ud af birketræ. Dog er der så andre fordele ved birk. f.eks. lufter det meget bedre når det brændes af, og i modsætning til mange af de hårde trætyper sprænger træet ikke under afbrænding, hvilket er med til at gøre birkebrænde mere sikkert i f.eks. en åben pejs.


Birkebrænde -  veleget til en åben pejs

Share this post