Er der forskel på brænde?

Bøgebrænde - et godt valg når du skal bruge kvalitets brænde.Mange går desværre stadig og tror at brænde blot er brænde, og at det er fuldstændig lige meget om man fyre op med ovntørret bøgebrænde, eller ny fældet gran. For at bedre kunne forklare forskellen på træ, er vi nød til at tage et kig på ordet brændeværdi.

Hvad er brændeværdi

Brændeværdi er et tal der fortæller lidt om, hvor meget energi man får når man brændet noget af. Et par eksempler på brændeværdier er:

  • Kul – 6.250 kcal/kg
  • Briketter – 4.500 kcal/kg
  • Ovntørret bøg – 4.200 kcal/kg
  • Birk – 2.200 kcal/kg

Som vi kan se på overstående tal, så får vi altså cirka 3 gange så meget varme ud af, at brænde et kilo kul af, som hvis vi brændte et kilo birk af. Sammenligner vi Birk med træbriketter, så ser vi at der skal omkring dobbelt så meget træ til at give samme mængde varme. Af de hovedårsagerne til dette, er at vandindholdet i briketter, er helt nede på omkring 6-8%, hvor det i almindeligt lufttørret brik, er på omkring 18-20%. Det betyder groft sagt, at der i et kilo lufttørret birke brænde, er omkring er omkring 20% vand, vand som ikke er med til at give nogen varme, men faktisk kræver ekstra varme at fjerne.

Som vi tidligere var inde på, så er det aldrig en god ide at fyre med ny kløvet brænde, da dette ofte har et vandindhold på langt over 30%. Dette gør at det kan være svært at få ordentligt ild i træet, men også at det efterfølgende vil brænde ved en noget lavere temperatur, hvilket gør at der dannes flere giftige stoffer som dioxiner under afbrænding. En anden ulempe ved fugtigt træ, er at den tjære, som frigives under afbrænding, går i forbindelse med disse vanddampe, og sætter sig som slagge i din skorsten. Kommer der nok af disse, risikere du på et eller andet tidspunkt at der opstår en skorstensbrænd. Har man en normal forbrænding, så afbrændes de fleste af disse tjære gasser, inden de når at gå i forbindelse med vanddampene. Derfor er der ikke de samme problemer når man fyre med tørt træ. Tørt træ er normalt træ som har et vandindhold på under 20%.

Så ja, hvis kan hvis roligt konkludere, at der reelt er en stor forskel på brænde, og at selvom man måske betaler lidt ekstra for kvalitets brænde, som ovntørret bøg eller briketter, så er de ekstra penge ofte givet godt ud, i form af ekstra varme under afbrænding.

Share this post