Hvad er RUF briketter

RUF briketter - eller savsmuldsbriketter som de også kaldes.RUF briketter er de klassiske gule savsmudsbriketter som de fleste af os kender. Du finder dem ofte i de større supermarkeder, hvor de kommer i 10 kilos poser. Grunde til at de også kaldes RUF briketter, er at de fleste af dem fremstilles på den tyske RUF briketpresser.

Fremstillingen forgør, ved at savsmuld og små trærester, varmes op til omkring 280 grader, hvilket gør den harepiks som findes i næsten alt træ, flydende. Derefter komprimeres de så under meget høj tryk, hvor den flydende harpiks, flyder ud mellem de forskellige stykker savsmuld, og størkner når de igen køles ned. Denne process gør at man får en utrolig tæt pakket firkant, som holder sig selv sammen. Derved er det ingen grund til at tilsætte lim eller andre bindemidler. Savsmuldet og træresterne som bruges til fremstillingen, er ofte spild træ fra møbel eller gulv industrien. Dette gør at et rest produkt som normalt blot ville blive kasseret, pludseligt kan bruges til noget meget fornuftigt.
Sammenholder man dette med at træ brændsel også er Co2 neutrals, så er briketterne uden tvivl, en noget mere miljø venlig måde at opvarme sit hjem på, sammenlignet me el, gas, olie eller kul.
Faktisk, så er dette savsmuld komprimeret så hårdt, at det er mere tæt end almindeligt træ. Almindeligt brænde, indeholder nemlig oftest masser af små luftsprækker og revner, som gør at det ikke helt har samme tæthed.

Udover RUF briketterne, så findes der også andre typer, som f.eks. disse her Hardwood briketter, der har en endnu bedre brændeværdi, men også er lidt dyrere.

Eksempel på hardwood træbriketter til pejs eller brændeovn.

Da savsmuld jo har nemmere ved at tørre op end almindeligt træ, og det samtidigt udsættes for høj varme, så har træbriketter et betydeligt lavere fugt indhold end almindeligt brænde. Dette og så densiteten af briketterne, gør at brændeværdien for træbriketter, faktisk er højere end almindeligt brænde. Det gør at brænder du en palle briketter af, så får du mere varme ud af det, sammenlignet med hvis du brænder en palle bøgebrænde af. Så ofte er der rigtig god økonomi i at anvende træbriketter frem for andre typer af brænde.

Share this post