Træpiller eller almindeligt brænde?

Wooden briquettes or træpiller - what to choose?Der er stadig en hel del som er meget i tvivl om de skal bruge træpiller eller de almindelige brænde stykker til opvarmning af deres hjem. Begge dele har fordele og ulemper, og uden et godt kendskab til begge produkter kan det være noget af en udfordring at vælge rigtigt. Lad og tage et hurtigt kik på begge produkter.

Træpiller

Træpiller har været brugt igennem mange år, både hos private men også inden for erhverv. Piller fremstilles på næsten samme måde som træbriketter, hvor savsmuld opvarmes, så harpiksen i træet bliver flydende, hvorefter det sammen under meget højt tryk. På den måde presses harpiksen ud mellem de forskellige stykker savsmuld, og er dermed med til at binde træpillen sammen, så den beholder sin form, uden brug af lim eller andre kunstige bindemidler. Dermed har man et produkt som er naturligt, tørt og brænder rigtigt godt. Du finder mere information om vores træpiller herinde på kvalibraende.dk

Hvorfor bruge træpiller?

En af hoved grundene til at bruge træpiller er hvis du f.eks. har et pille fyr. Her benytter man ofte automatiske indføringssystemer, således at du har en stor beholder med alle træpillerne, og så trækker fyret selv de træ piller der er behov for, for at opretholde en fast temperatur. Dermed slipper man konstant for at skulle ud og fylde nyt brændsel på, men i stedet blot fylde tanken nu og da.

Brændeværdi på træpiller

Træ piller har en brændeværdi på omkring 4.300 kcal/kg, det betyder at for hvert kilo piller du brænder af, for du cirka 4.300 kcal varme ud af det, hvilket er cirka det sammen som når en voksen mand løber en marathon.

Køb træ piller lokalt eller online?

Når man står og skal købe ind til nyt lager, kan det så bedst betale sig at købe lokalt eller online, er der mange der spøger. Det korte svar er – der hvor du får mest på pengene. Har dit lokale byggemarked et rigtigt godt tilbud en uge, så kan det meget vel være det bedste køb, har din sædvanlige online forhandler nogle gode udsalgs rabatter på billige træpiller, så er det da der man køber. Har man ikke selv mulighed for at afhente, så er det ofte størst besparelse ved at købe sine træpiller online.

Brænde

Brænde dækker over en bred betegnelse, men normalt forbinder man det med afgrenet træ som er kløvet i stykker på 25-30cm, og derfor er velegnet lige til at smide i sin brændeovn eller pejs. Det fås i 3 forskellige typer kaldet frisk træ, ovntørret brænde og lufttørret brænde. Derudover fås det i mange forskellige trætyper, som vi kommer til at se lidt nærmere på i dette afsnit.

Hvorfor bruge brænde?

Det kan være mange grund til at bruge almindeligt træ frem for træ briketter, eller træ-piller. Men som regel er der to hoved grunde til det. Den først er prisen, man har fundet en palle brænde, som er noget billigere end briketter eller piller. Den anden grund, er at mange stadig syntes det er mest hyggeluft med et par brændeknuder i pejsen, frem for de lidt mere kunstig udseende piller eller briketter.

Brændværdi og trætyper

Alt efter hvad type træ du brænder af, for du forskellig mænge varme ud af det. F.eks. putter du 3 stykker gran i ovnen, varmer det ikke så meget som var det 3 stykker bøg. Der er altså forskel på hvor meget varme forskellige træsorter afgiver, man deler dem normalt op i tunge træsorter, som eksempelvis eg og bøg, og de letter som gran og løv. En anden ting som spiller ind på brændværdien er hvor tørt træet er. Jo mere tørt jo mere tørt træ er, jo bedre brændeværdi.

Sådan spare du penge på dit brænde

Hvis du som de fleste andre ønsker at spare penge på dit brænde, så kommer her lige et par hurtige tips.

  • Køb i god tid – ofte er prisen på brænde sæson afhængig
  • Køb stort ind – slå til når de gode tilbud er der, og køb så rigeligt ind
  • Tilmeld dig nyhedsbreve – Ofte sender forhandleren mail ud når de har tilbud på brænde
  • Køb frisk træ – og lad det tørre op sommeren over i din egen have
  • Brug nabolevering – gå sammen med dine naboer og opnå de gode mængerabatter
Share this post